Saturday 4 February 2017

Punca-punca Pencemaran Makanan

  1. mikroorganisma :

  • bakteria
            Klasifikasi    Cara pembiakanTempat pembiakanMakanan yang mudah dicemariKeperluan pembiakan
  • Mengikut bentuk : bulat, rod, berpilin.
  • Melaluibinary fusion : sel akan membahagi kepada dua dan seterusnya
  • Dalam air, tanah, udara,  badan manusia an haiwan
  • Sup, daging, nasi dan telur
  • Memerlukan nutrient, kelembapan, suhu, pH, udara, dan masa untuk membiak.


  • kulat
              Pencemaran kulat
  • Mencemari tumbuhan, haiwan, dan manusia dengan membebaskan toksin.
  • Tumbuhan yang dicemari : bijirin, kekacang dan kentang.
  • Cladosportium yang berwarna hijau mencemari daging.
         Keperluan pembiakan
  • Bergantung kepada bahan organik yang kaya dengan tenaga bagi mendaparkan nutrient.
  • Memerlukan makanan, oksigen, air, suhu dan pH.
  • Hidup dengan baik dalam medium berasid.
2. haiwan dan serangga perosak
    — mencemari makanan melalui najis dan air liur.
    contoh :
                                                          haiwan dan serangga perosak

3. bahan kimia
     a) aditif
         — bahan kimia yang ditambah dalam makanan untuk memperbaiki rasa, tekstur dan rupa makanan.
         — bahan pewarna dan pengawet yang boleh mencemarkan makanan ialah :
  • asid sorbik di dalam jeruk dan keju.
  • monosodium glutamate ( MSG ) di dalam sup dan snek.
  • asid borik didalam bebola ikan dan mi
  • asid laktik dalam minuman dan biskut.
  • sulfur dioksida di dalam buah-buahan kering.            
        contoh :
                                                  
                                                               pengawet makanan
     
b) bahan kimia
         — bahaya apabila digunakan secara berlebihan.
         — racun serangga dan rumpai meninggalkan baki pada sayuran dan buah-buahan.
        contoh :
                                                                   racun serangga
    
 c) logam
         — logam dari bekas boleh terhakis oleh makanan berasid dan mencemarkan makanan di dalamnya.
         — contoh : aluminium, ferum, kuprum, plumbum, dan merkuri.


4. tindak balas enzim
    — menyebabkan makanan cepat masak.
    — buah-buahan akan jadi kuning atau perang dan cepat rosak.
    contoh :
 
                                                   tindak balas enzim terhadap buah betik

5. perubahan fizikal
     — perubahan warna, rasa, bau, rupa, dan tekstur
     — berlaku apabila makanan berkaleng atau berpek melepasi tarikh luput atau berlaku kerosakan pada                   pembungkus.
     — makanan segar : ikan akan mempunyai mata yang merah, insang pucat, dan bau busuk.
     — sayur dan buah : layu, kecut, dan busuk jika disimpan terlalu lama.
     contoh :
ikan yang dicemari

6. benda asing
     — boleh memasuki makanan semasa proses menyedia, memasak, menyaji, dan menyimpan.
     — contoh, rambut, pasir, batu, dan sebagainya.
                                                              

No comments:

Post a Comment