1. mikroorganisma :
- bakteria
Klasifikasi | Cara pembiakan | Tempat pembiakan | Makanan yang mudah dicemari | Keperluan pembiakan |
|
|
|
|
|
- kulat
Pencemaran kulat |
|
Keperluan pembiakan |
|
2. haiwan dan serangga perosak
— mencemari makanan melalui najis dan air liur.
contoh :
3. bahan kimia
a) aditif
— bahan kimia yang ditambah dalam makanan untuk memperbaiki rasa, tekstur dan rupa makanan.
— bahan pewarna dan pengawet yang boleh mencemarkan makanan ialah :
- asid sorbik di dalam jeruk dan keju.
- monosodium glutamate ( MSG ) di dalam sup dan snek.
- asid borik didalam bebola ikan dan mi
- asid laktik dalam minuman dan biskut.
- sulfur dioksida di dalam buah-buahan kering.
contoh :
pengawet makanan
b) bahan kimia
— bahaya apabila digunakan secara berlebihan.
— racun serangga dan rumpai meninggalkan baki pada sayuran dan buah-buahan.
contoh :
racun serangga
c) logam
— logam dari bekas boleh terhakis oleh makanan berasid dan mencemarkan makanan di dalamnya.
— contoh : aluminium, ferum, kuprum, plumbum, dan merkuri.
4. tindak balas enzim
— menyebabkan makanan cepat masak.
— buah-buahan akan jadi kuning atau perang dan cepat rosak.
contoh :
tindak balas enzim terhadap buah betik
5. perubahan fizikal
— perubahan warna, rasa, bau, rupa, dan tekstur
— berlaku apabila makanan berkaleng atau berpek melepasi tarikh luput atau berlaku kerosakan pada pembungkus.
— makanan segar : ikan akan mempunyai mata yang merah, insang pucat, dan bau busuk.
— sayur dan buah : layu, kecut, dan busuk jika disimpan terlalu lama.
contoh :
ikan yang dicemari
6. benda asing
— boleh memasuki makanan semasa proses menyedia, memasak, menyaji, dan menyimpan.
— contoh, rambut, pasir, batu, dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment